PRESCRIBING FOR PAIN PROGRAMME

Saturday, 22 July	/ (08h00-16h30)	
8.5 hrs		
08h00-08h30 30 min	Introductions Romy Parker	Working in interdisciplinary teams – setting the scene. Expectations and learning outcomes
08h30-09h30 1 Hour	Pain Neuroscience Education Romy Parker	Communicating your hypothesis and developing a therapeutic alliance in education
09h30-11h00 1 Hour 30 mins	Case 1: Failed back syndrome Romy Parker; Kerry Louw; Roland van Rensburg	 Participants to be placed in groups Mechanism based clinical reasoning – return and present hypothesis Go back to groups – develop a treatment plan – return and share plan Team to give a curveball – go back to groups and discuss – return and feedback
11h00-11h15	Теа	
11h15-12h45 1 Hour 30 mins	Case 2: Chronic low back pain Romy Parker; Kerry Louw; Roland van Rensburg	Participants to be placed in groups 1. Mechanism based clinical reasoning – return and present hypothesis 2. Go back to groups – develop a treatment plan – return and share plan 3. Team to give a curveball – go back to groups and discuss – return and feedback
12h45-13h15	Lunch	
13h15-14h45 1hr 30 mins	Case 3: Chronic widespread pain Romy Parker; Kerry Louw; Roland van Rensburg	 Participants to be placed in groups Mechanism based clinical reasoning – return and present hypothesis Go back to groups – develop a treatment plan – return and share plan Team to give a curveball – go back to groups and discuss – return and feedback
14h45-15h00	Теа	
15h00-16h30 1 hr 30 mins	Case 4: Opioid misuse Romy Parker; Kerry Louw; Roland van Rensburg	Participants to be placed in groups 1. Mechanism based clinical reasoning – return and present hypothesis 2. Go back to groups – develop a treatment plan – return and share plan 3. Team to give a curveball – go back to groups and discuss – return and feedback
Tutorial 1 Hour	Case 5: Complex regional pain syndrome	Review of participants clinical reasoning and treatment plan for case given in advance.