STUDENTINDABABA20 BPRENEURS IN DIA BA20 5 - 6 SEPTEMBER 2024 UNIVERSITY OF THE WITWATERSRAND, JOHANNESBURG (WITS)

PROGRAMME



















6th ANNUAL EDHE STUDENTPRENEURS INDABA

"Sustainable Entrepreneurship: Building Businesses for a Better Future".

5 – 6 September 2024

Hosted by Wits University, Gauteng

In proud partnership with the University Capacity Building Programme (UCDP) of the Department of Higher Education and Training (DHET)





STUDENTINDABA20 **B**PRENEURSINDABA 20 24 5-6 SEPTEMBER 2024 UNIVERSITY OF THE WITWATERSRAND, JOHANNESBURG (WITS)

EDHE

NIVERSITY OF THI

DAY 1 PROGRAMME

EDHE STUDENTPRENEURS INDABA 2024

Hosted in collaboration with the University of the Witwatersrand, Johannesburg

Theme: #SustainableEntrepreneurship

#EDHE #EDHEStudentpreneursIndaba2024 #SustainableEntrepreneurship

5 - 6 September 2024

08:30 for 09:30 - 17:00

08:30 - 09:30	60 min	Registrations, arrival tea/coffee	
Day 1: 5 September 2024			
Time	Session Duration	Item/Topic	Speaker
09:30 - 11:00	OPENING	SESSION: (1A: Plenary)	Venue: Main plenary
09:30 - 09:35	05 min	Opening remarks	MC: Ms Elizabeth Masoleng, Enterprise Development Associate: Centre for Entrepreneurship Development & National Deputy Chairperson: EDHE Community of Practice for Student Entrepreneurship Coordinators
09:35 - 9:45	10 min	Entertainment	University of the Witwatersrand, Johannesburg Choir
09:45 - 09:50	05 min	Introduction of the Chancellor, University of the Witwatersrand, Johannesburg	Mr Tshegofatso Mogaladi, Deputy Dean: Student Affairs, University of the Witwatersrand, Johannesburg
09:50 - 10:05	15 min	Welcome Address	Dr Judy Dlamini: Chancellor, University of the Witwatersrand, Johannesburg
10:05 - 10:10	05 min	Introduction of the Chief Executive Officer, Universities South Africa (USAf)	Dr Edwell Gumbo, Director: Entrepreneurship, Universities South Africa (USAf)
10:10 - 10:30	20 min	EDHE's alignment to the strategic work of USAf	Dr Phethiwe Matutu, Chief Executive Officer, Universities South Africa (USAf)
10:30 - 10:35	05 min	Introduction to the Deputy Minister	Mr Phillip Tshabalala, Chief Director: Teaching, Learning and Research Development, Department of Higher Education and Training (DHET)?? Confirm whom will introduce the Minister
10:35 - 11:05	30 min	Ministerial Address	Mr Buti Manamela, Deputy Minister, Department of Higher Education and Training



STUDENTINDABA20 20 24 24 25-6 SEPTEMBER 2024 UNIVERSITY OF THE WITWATERSRAND, JOHANNESBURG (WITS)

11:05 - 11:15	10 min	Highlights of the EDHE Studentpreneurs Indaba 2023	Mr Sandile Shabalala, Senior Student Engagement Officer: EDHE, Universities South
		Studentpreneurs indaba 2023	Africa (USAf)
11:15 - 11:25	10 min	Icebreaker: Mingle and Mix	MC: Ms Elizabeth Masoleng
Time	Session Duration	Item/Topic	Speaker
11:15 - 13:00	MORNING SESSION: Sustainable Entrepreneurship (1B: Plenary)		Venue: Main plenary
11:25 – 12:00 (35	5 min	Session introduction & the Keynote speaker	MC: Ms Elizabeth Masoleng
min)	30 min	Keynote speaker Topic:The juggling act of Sustainable Entrepreneurship	Ms Lebohang Dhludhlu, Group CEO, Nkanyezii Group
12:00 - 12:10	10 min	Audience Q&A and Closing	MC: Ms Elizabeth Masoleng
12:10 - 13:00	50 min	Interactive panel discussion with St Entrepreneurship Intervarsity 2023	udent Entrepreneurs from the EDHE
		Introduce the session facilitator	MC: Ms Elizabeth Masoleng
12:10 - 12:15	5min	Session introduction	Session Facilitator: Ms Rethabile Phorie, Student Entrepreneurship Coordinator: Centre for Entrepreneurship and Innovation, University of the Westen Cape
12:15 - 12:50	7 min	Studentpreneur 1:	Mr Ncedo Ntsabo, EDHE Entrepreneurship Intervarsity 2023 Studentpreneur of the Year & Founder of Qombe Maize, Walter Sisulu University
	7 min	Studentpreneur 2:	Mr Asif Aziz, Existing Business-Tech 2023 category winner & Founder of Libex, University of the Witwatersrand, Johannesburg
	7 min	Studentpreneur 3:	Ms Tumisho Thobejane, Existing Business- Social Impact 2023 category winner & Founder of Foodable, Vaal University of Technology
	7 min	Studentpreneur 4:	Dr Wessel Myburgh, Research-based Business 2023 category winner & Co-founder of Urobo Biotech, Stellenbosch University
	7 min	Studentpreneur 5:	Mr Ntobeko Promise Songcata, Research- based Business 2023 national finalist & Founder of Pro'land Biotech, Rhodes University
12:50 - 13:00	10 min	Audience Q&A and Closing	Facilitator: Ms Rethabile Phorie
13:00 - 14:00	60 min	LUNCH	









STUDENTINDABA²⁰ BPRENEURS INDABA²⁰ 24

- 6 SEPTEMBER 2024 UNIVERSITY OF THE WITWATERSRAND, JOHANNESBURG (WITS)			
Time	Session Duration	Item/Topic	Speaker
14:00 - 15:00	AFTERNOON: (1C: Track 1-3)		
14:00 - 15:00	60 min	1C, TRACK 1: Awakening The Entrepreneurial Spirit	Breakaway venue: Blue Room
		Introduce all 3 Session Facilitators in the Main plenary, Blue Room - and Peter Suzman Room	MC: Ms Elizabeth Masoleng
14:00 - 14:05	5 min	Session introduction	Facilitator: Ms Mbali Ngube, EDHE Studentpreneurs CoP Member, Nelson Mandela University
14:05 - 14:45	40 min	"Awakening The Entrepreneurial Spirit in Students, Quickly and Cost Effectively: Combining Education and Side Hustle"	Mr Willem Gous, Founder, The Human Entrepreneur
14:45 - 15:00	15 min	Audience Q&A and Closing	Facilitator: Ms Mbali Ngube
14:00 - 15:00	60 min	1C, TRACK 2: Start-up funding	Breakaway venue: Peter Suzman Room
14:00 - 14:05	5 min	Session introduction	Facilitator: Mr Chad Lucas, Economic Activation Officer: Centre for Entrepreneurship Development and Research, Sol Plaatjie University
14:05 - 14:45	40 min	Funding Readiness for Sustainable Startups: Enhancing Access to Capital	Ms Tinah Mohlamme, Business Development & Strategic Partnerships Manager: SME Development Funding, Old Mutual Masisizane Foundation
14:45 - 15:00	15 min	Audience Q&A and Closing	Facilitator: Mr Chad Lucas
14:00 - 15:00	60 min	1C, TRACK 3: Access to markets: Cultivating an export culture among youth-led enterprises	Venue: Main Plenary
14:00 - 14:10 (50 min)	10 min	Session Introduction	Facilitator: Mr Kwanele G Mkhwanazi Director:Director: Export Development & Support, Department of Trade, Industry, and Competition
	10 min	Panellist	Ms Nothile Mpisi, Founder and Managing Director, Fervent Minds
	10 min	Panellist	Mr Mzwanele Memani, Director: Value Chain Support and Acting Chief Director: Value Chain and Market Access, Department of Small Business Development









STUDENTINDABA20 20 24 2-6 SEPTEMBER 2024 UNIVERSITY OF THE WITWATERSRAND, JOHANNESBURG (WITS)

5 - 6 SEPTEMBER 202	UNIVERSITY OF THE WITWATERSRAND, JOHANNESBURG (WITS)		
	10 min	Panellist	Ms Ntombi Mdluli, Senior Underwriter: Short Term Insurance, Export Credit Insurance Corporation (ECIC)
	10 min	Panellist/speaker	Mr Raymond Oliphant, Managing Director and Abattoir Manager, Izintaba Crocodile Farm
14:50 - 15:00	10 min	Session Q&A	Facilitator: Mr Kwanele G Mkhwanazi
15:00 - 15:20	20 min	Tea & Coffee	
Time	Session Duration	Item/Topic	Speaker
15:20 - 16:20	AFTERNOON SESSION: (1D: Track 1-3)		
15:20 - 16:20	60 min	TRACK 1: SWEEP - "Finding Meaning in Sisterhood - My Circle of Strength"	Venue: Main Plenary
		Introduce all 3 Session Facilitators in the Main plenary, Blue Room - and Peter Suzman Room	MC: Ms Elizabeth Masoleng
15:20 - 15:25	5 min	Session introduction Panel discussion: Feedback form the SWEEP UK Residential Programme and the SWEEP Chapter Executive's Capacity Building workshop	Facilitator: Ms Karen Snyman, Specialist Student Entrepreneurship, Student Governance & Development, Nelson Mandela University and National Chairperson: EDHE Community of Practice for Student Entrepreneurship Coordinators
15:25 - 15:55 (30 min)	7 min	Panellist 1	Ms Khanyisile Aphane, SWEEP Chapter Chairperson, Sefako Makgatho Health Science University
	7 min	Panellist 2	Ms Nelisiwe Sishange, Nelson Mandela University
	7 min	Panellist 3	Ms Mbalenhle Londiwe Nzama, SWEEP Chapter Chairperson, Mangosuthu University of Technology
	7 min	Panellist 4	Ms Martha Lizelle Southon, SWEEP Chapter Chairperson, University of Limpopo
15:55 - 16:10	15 min	Soft Launch of the SWEEP Chapter Sisterhood Platform	Ms Varonique Philander, Founder of Legal Ascend & Chaya Legal, and Founder of "She Journeys"
16:10 - 16:20	10 min	Audience Q&A	Facilitator: Ms Karen Snyman
15:20 - 16:20	60 min	TRACK 2: The future of Work and entrepreneurship	Breakaway venue: Blue Room
15:20 - 15:25	5 min	Session introduction	Facilitator: Dr Semukele Mlotshwa, University of the Witwatersrand, Johannesburg







INIVERSITY OF THI VITWATERSRANE JOHANNESBURG

STUDENTINDABA²⁰ BPRENEURSINDABA²⁰ 24

		OF THE WITWATERSRAND, JOHANNESBURG (WITS)	
15:25 - 16:00	35 min	Entrepreneurship as a Core Skill for the Future of Work: Navigating Opportunities in the Age of AI and Industry 5.0	Dr Sean Kruger, Senior Lecturer: Centre for the Future of Work, University of Pretoria
16:00 - 16:15	15min	Audience Q&A and Closing	Facilitator: Dr Semukele Mlotshwa
15:20 - 16:20	60 min	TRACK 3: Sustainability and	Venue: Peter Suzman Room
		entrepreneurship	
15:20 - 15:25	5 min	Session introduction	Facilitator: Mr Tsepo Tsotetsi, EDHE Studentpreneurs CoP Member, University of KwaZulu-Natal
15:25 - 16:00	35 min	Sustainable Innovation: The Intersection of Legal Technology and Entrepreneurial Growth.	Ms Leah Molatseli, Founder, Contract Alchemists
16:00 - 16:20	15 min	Audience Q&A and Closing	Facilitator: Mr Tsepo Tsotetsi
16:20 - 16:30	10 min	Move to main plenary for CLOSING	SESSION
16:30 - 17:00	CLOSING	SESSION 1E	Venue: Main Plenary
16:30 - 16: 40	10 min	Key Take-aways from Day 1	MC & Audience
16:40 - 16:50	10 min	Overview of Day 2: Quest Visits	Ms Zana Boshoff, Project Manager: Entrepreneurship, Universities South Africa (USAf)
16:50 - 17:00	10 min	Closing & Departure to Wits Main Dining Hall for the Welcome Reception & Networking Social	MC
		EVENING SOCIAL EV	/ENT
17:30 - 19:30	120 min	EVENING SESSION: Welcome Reception and Networking Social	Venue: Wits Main Dining Hall (Matrix Building, East Campus, 1st floor)
17:30 - 18:00	30 min	Entrepreneurship-Hub Tour	Ground floor, Matrix Building
		Networking, entertainment & refreshments	Wits
18:00 - 18:15		Opening and Welcome	Wits
		Wits Showcasing their Student entrepreneurship Ecosystem	Wits
18:45 - 19:00	15 min	EDHE Studentpreneurs Community of Practice Pin ceremony	Ms Lerato Makgonyane, Administrative Officer: EDHE, Universities South Africa (USAf) & Mr Lindokuhle Zulu, National Deputy-Chairperson for the EDHE Studentpreneurs Community of Practice
19:30		Closing & Departure	









UNIVERSITY OF THE WITWATERSRAND, JOHANNESBURG (WITS) SEPTEMBER 2024

DAY 2 PROGRAMME

EDHE STUDENTPRENEURS INDABA 2024

Hosted in collaboration with the University of the Witwatersrand, Johannesburg

Theme: #SustainableEntrepreneurship

#EDHE #EDHEStudentpreneursIndaba2024 #SustainableEntrepreneurship

5 - 6 September 2024

08:30 for 09:30 - 17:00

Day 2: 6 September 2024

Time	Session Duration	Item/Topic	Speaker
8:00 - 8:15	15 min	QUEST visits Registrations	
08:15		Busses Depart	
8:00 - 12:00		8 Industry Tours	
12:00 - 12:30	30 min	Arrival back from Quests	
13:00 - 14:00	60 min	CLOSING SESSION (2A - Plenary)	Venue: Main Plenary
13:00 - 13:30	30 min	Quest Visits Feedback session: Key Learnings & Takeaways	MC & Participants
13:30 - 13:40	10 min	Vote of thanks	EDHE
13:40 - 13:50	10 min	Closing remarks from the hosting University	Mr Tshegofatso Mogaladi, Deputy Dean: Student Affairs, University of the Witwatersrand, Johannesburg
13:50 - 14:00	10 min	Official closing of the EDHE Studentpreneurs Indaba 2024	Mr Martin Maupe, National Chairperson of the EDHE Studentpreneurs Community of Practice, North-West University

Henc Education and Training LIC OF SOUTH AFRIC





NIVERSITY OF THI